Za nami uroczyste otwarcie Muzeum Śliwki

Byli goście, turyści, ale przede wszystkim – śliwki. Bo to właśnie one królowały podczas uroczystego otwarcia Muzeum Śliwki. Manufaktura Śliwki w Czekoladzie. To pierwsze multimedialne muzeum na świecie poświęcone uprawie śliwek.

Pomysł na śliwkę

Szydłowskie Muzeum poświęcone jest historii sadów śliwowych, 600-letniej lokalnej tradycji produkcji i przetwarzania, wartości jaką śliwka pełni w kulturze i życiu mieszkańców regionu oraz jej znaczenie w kulturze. Pomysłodawczynią projektu jest Agnieszka Wierzbicka-Baxter, właścicielka. – Rejon Szydłowa stanowi około 20% produkcji polskiej śliwki, na dodatek występują tu stare gatunki, gdzie indziej nie spotykane. Pomyślałam sobie, że, skoro zdecydowałam się na kultywowanie rodzinnej tradycji, to wykonam kolejny i rozsławię szydłowską śliwkę na całą Polskę, a może nawet i świat. Najpierw była Szydłowianka – szydłowska śliwka w czekoladzie, a teraz zrealizowałam kolejne marzenie – w Szydłowie powstało Muzeum Śliwki – wyjaśnia Agnieszka Wierzbicka-Baxter.

Uroczyste otwarcie

W uroczystym otwarciu muzeum uczestniczyli m.in. Anna Krupka – Minister Sportu i Turystyki, Burmistrz Miasta i Gminy Szydłów Andrzej Tuz, Małgorzata Rudnicka – Dyrektor Departamentu Kultury i Dziedzictwa Narodowego w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego, Jacek Sułek – Dyrektor Departamentu Inwestycji i Rozwoju w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego, Marcin Piętak – Prezes Regionalnej Organizacji Turystycznej Województwa Świętokrzyskiego, Alicja Stępień – Prezeska Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego / Oddział Świętokrzyski.

Zapraszamy do zwiedzania

Przekraczając drzwi muzeum przenosimy się do sadu, poznajemy historię Szydłowa, jego mieszkańców oraz ich pasję, jaką jest sadownictwo. Za pomocą obrazu i dźwięku poznajemy zjawiska przyrodnicze, jakie na przestrzeni roku maja miejsce w sadach. Ale muzeum to nie tylko opowieść o śliwce. Dociera ona do nas wszystkimi zmysłami: w suszarni poznajemy jej aromatyczny zapach, możemy jej dotknąć i skosztować, a obrazy i dźwięk wydobywające się z multimedialnych projektorów pozwalają nam poznać ją dogłębnie. A kiedy będziemy chcieli chwilę odpocząć, pełni wrażeń, trafimy do szydłowskiej kuchnia przełomu XIX i XX wieku.

Integralnym elementem MUZEUM ŚLIWKI jest MANUFAKTURA ŚLIWKI W CZEKOLADZIE. W tej części muzeum opowiadamy jak robi się najsłynniejszą polską pralinę, rozsławioną na całym świecie – śliwkę w czekoladzie.

fot. Echo dnia