Szydłów kraina kwitnącej śliwy

Szydłów kraina kwitnącej śliwy

 

Na świecie moment kwitnienia drzew jest witany entuzjastycznie. Japońskie festiwale hanami dla podziwiania Sakury (ozdobne drzewa wiśniowe), waszyngtońskie święto kwitnącej wiśni na brzegach Tidal Basin, czy kwitnienie wiśni i czereśni świętowane w Niemczech w Naumburgu nad rzeką Saale…
Japończycy rozkochali się w kwitnących wiśniach, ale i u nas jest się

Najlepsze smaki regionu świętokrzyskiego

Najlepsze smaki regionu świętokrzyskiego

SZYDŁOWIANKA Śliwka w Czekoladzie, Piwo „Pan Paweł” z Browaru Popiel, Boczek od Bonarka, Wino czerwone z Villa Sichów, miód fasolowy, bułka parka  – m.in. te produkty znalazły się wśród laureatów finału wojewódzkiego 19. edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w Parku Miejskim w Kielcach, 16 czerwca 2019. Z bogatą ofertą kulinarną regionalnych wystawców zapoznał się członek Zarządu Województwa Marek Jońca.

Laur Dobrego Smaku

Laur Dobrego Smaku

Na zdjęciu laureaci Konkursu oraz członkowie Jury. Fot. Świętokrzyska Izba Rolnicza

22 czerwca 2019 r. w Sandomierzu podczas Festiwalu „Chleb, wino i ser” odbył się konkurs Lokalnej Organizacji Turystycznej „Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej” o „Laur dobrego smaku – Sandomierskie 2019”, w którym SZYDŁOWIANKA Śliwka w Czekoladzie otrzymała zaszczytne wyróżnienie.
Konkurs w sposób znaczący wpływa na poszerzenie i uatrakcyjnienie lokalnej oferty kulinarnej, a tym samym na wzbogacenie oferty turystycznej regionu sandomierskiego.
„Laur dobrego smaku” zachęca do spróbowania wyróżnionych produktów przez konsumentów oraz promuje lokalne płody rolne, w tym owoce i warzywa, z których słynie ziemia sandomierska.