SZYDŁOWIANKA Prosto ze Stolicy Śliwki!

  W Dolinie Purpurowej – historycznym regionie gospodarki sadowniczej w południowej Polsce, od stuleci uprawiamy wyborną śliwkę. Aktualnie jest to ponad 45 różnych jej odmian. Produkujemy również jabłka, czereśnie, morele oraz borówki w oparciu o najnowocześniejsze metody uprawy i pielęgnacji sadów. Stolica Śliwki to piękny średniowieczny Szydłów, zwany też Doliną Purpurową, Kamiennym Miastem czy Polskim Carcassone. To urokliwe, królewskie miasteczko może pochwalić się bogatą i piękną historią. Położone jest wśród sadów rozciągających się aż po horyzont. To właśnie ten charakterystyczny lokalny krajobraz podziwiają każdego roku dziesiątki turystów z Polski i ze świata.

Nowoczesne sadownictwo z wieloletnią tradycją

Śliwy stanowią tu ponad 80% wszystkich upraw. Na powierzchni 2000 hektarów produkuje się rocznie ponad 20 000 ton owoców, co stanowi około 20% ogólnej produkcji krajowej. Już od czerwca – począwszy od zbiorów borówek, do późnej jesieni, kiedy to zbiera się ostatnie odmiany śliwek i jabłek, wokół zabytkowego średniowiecznego miasteczka rozciąga się zapierający dech w piersiach widok malowniczych sadów przepełnionych kolorem purpury. W powietrzu zaś unosi się niezwykły zapach suszonych śliwek, produkowanych z poszanowaniem tradycji w suszarniach na tak zwanych „laskach”. Najczęściej wczesnym rankiem i wieczorem można zobaczyć krzątających się pospiesznie sadowników. Na przełomie kwietnia i maja, kiedy zakwitają drzewa, miasteczko tonie w milionach owocowych kwiatów, dostarczając niesamowitych wrażeń estetycznych mieszkańcom, turystom i artystom, szukającym tu często twórczego natchnienia. Okolice Świąt Bożego Narodzenia to dla nas okres, kiedy sprzedajemy najwięcej suszonych śliwek. Stanowią nieodłączny element polskiej kuchni i wigilijnych potraw. Suszona Śliwka Szydłowska została wpisana 30 października 2010 r. przez Komisję Europejską do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych na obszarze Unii Europejskiej. Stanowi prawdziwy rarytas doceniany przez rzesze stałych klientów w Polsce i poza granicami kraju.

Pierwsze sady owocowe na ziemiach polskich

Pierwsze zapisane wzmianki o Szydłowskich sadach pochodzą z XIV wieku. Przez Szydłów wiódł szlak handlowy z Krakowa na Litwę, zwany szlakiem Jagiellońskim. Od niepamiętnych czasów handlowano śliwką, czy wytwarzaną z niej gorzałką. Tradycje sadownicze w Polsce sięgają średniowiecza, a pierwsze szlachetne odmiany drzew owocowych sprowadzone przez zakonników sadzono jedynie przy dworach królewskich oraz w ogrodach przyklasztornych. Biorąc również pod uwagę historię królewskiego Szydłowa i wiodącego przezeń szlaku handlowego, możemy przypuszczać, że uprawy sadownicze w tym regionie należą do jednych z najwcześniej założonych na terenie Polski, a nawet Europy.
   
panorama-szydlowa
 
Panorama Szydłowa od strony południowo-zachodniej 1869 r. z widocznymi fragmentami sadów owocowych, Czasopismo "Kłosy", 1869 r. Replikę ryciny autorstwa szydłowskiego artysty Kamila Klamczyńskiego można podziwiać w Starym Ratuszu w Szydłowie.

Stolica dobrego smaku

Znakomite warunki klimatyczno-glebowe, kilkusetletnie know-how przekazywane z pokolenia na pokolenie oraz ciężka praca i zaangażowanie sadowników pozwala produkować smaczne owoce najwyższej jakości. Od stuleci wiadomo, że najlepsze owoce pochodzą z wysokiej jakości środowiska naturalnego – uprawiane w zdrowych i optymalnych warunkach klimatycznych. W naszej dolinie mamy wyjątkowy mikroklimat, czystą ziemię, powietrze i wodę, co bezpośrednio wpływa na znakomity smak owoców, tak doceniany przez stałych klientów. Każdego roku kupcy podkreślają, iż śliwka z Szydłowa ma zwarty i jasny miąższ oraz jest ładniejsza i smaczniejsza niż w innych regionach. SZYDŁOWIANKA doceniana jest przez konsumentów krajowych. To także poszukiwanym i ceniony produkt eksportowy. Zapraszamy do współpracy !