SZYDŁOWIANKA Prosto ze Stolicy Śliwki!

    W Dolinie Purpurowej, historycznym regionie gospodarki sadowniczej w południowej Polsce, od stuleci uprawiamy wyborną śliwkę. Aktualnie jest to ponad 45 różnych odmian. Obok flagowej śliwki produkujemy również jabłka, czereśnie, morele, borówki  w oparciu o najnowocześniejsze metody pielęgnacji i upraw sadów.

Stolicą Doliny Purpurowej jest piękny średniowieczny Szydłów, zwany też Stolicą Śliwki, Kamiennym Miastem czy Polskim Carcassone. Urokliwe królewskie miasteczko o pięknej i bogatej historii, położone malowniczo wśród setek hektarów sadów będących charakterystycznym elementem lokalnego krajobrazu, w ciągu całego roku gości turystów przybywających z różnych zakątków Polski i świata.

Śliwy stanowią tu ponad 80% wszystkich upraw, na powierzchni ponad 2000 hektarów produkuje się rocznie ponad 20 000 ton śliwek, co stanowi około 20% ogólnej produkcji krajowej.

    Już od czerwca, począwszy od zbiorów borówek, do późnej jesieni kiedy to zbiera się ostatnie odmiany śliwek i jabłek, wokół zabytkowego średniowiecznego miasteczka rozciąga się zapierający dech w piersiach widok malowniczych sadów przepełnionych kolorem purpury. W powietrzu zaś unosi się niezwykły zapach suszonych śliwek, produkowanych tu tradycyjnie w suszarniach na tak zwanych „laskach”. Najczęściej z rana i wieczorem można zobaczyć krzątających się pospiesznie sadowników, w ciągu dnia zajętych pracą w sadach.

Na przełomie kwietnia i maja, w czasie kwitnienia drzew miasteczko tonie w milionach owocowych kwiatów, dostarczając niesamowitych wrażeń estetycznych mieszkańcom, turystom i artystom, szukającym tu często twórczego natchnienia. W okolicach Bożego Narodzenia, sprzedajemy najwięcej śliwki suszonej tak popularnej w tradycyjnej polskiej kuchni, szczególnie wigilijnej i bożonarodzeniowej.

Suszona Śliwka Szydłowska wpisana 30 października 2010 r. przez Komisję Europejską do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych na obszarze Unii Europejskiej to prawdziwy rarytas doceniany przez rzesze stałych klientów w Polsce i zagranicą.

    Pierwsze zapisane wzmianki o Szydłowskich sadach pochodzą z XIV wieku. Przez Szydłów wiódł szlak handlowy z Krakowa na Litwę, zwany szlakiem Jagiellońskim. Od niepamiętnych czasów handlowano śliwką, czy wytwarzaną z niej gorzałką.

Biorąc jednak pod uwagę fakt, iż tradycje sadownicze w Polsce sięgają średniowiecza, a pierwsze szlachetne odmiany drzew owocowych sprowadzone przez zakonników sadzono  jedynie przy dworach królewskich oraz w ogrodach przyklasztornych, a także historię królewskiego Szydłowa i wiodącego przezeń szlaku handlowego, możemy przypuszczać, że uprawy sadownicze w Szydłowie należą do jednych z najwcześniej założonych  na terenie Polski, a nawet Europy.
 
panorama-szydlowa
 
Panorama Szydłowa od strony południowo-zachodniej 1869 r. z widocznymi fragmentami sadów owocowych, Czasopismo "Kłosy", 1869 r. Replikę ryciny autorstwa szydłowskiego artysty Kamila Klamczyńskiego można podziwiać w Starym Ratuszu w Szydłowie.


    Znakomite warunki klimatyczno-glebowe, kilkusetletnie know-how przekazywane z pokolenia na pokolenie oraz ciężka praca i zaangażowanie sadowników pozwala produkować smaczne owoce najwyższej jakości. Od stuleci wiadomo, że najlepsze owoce pochodzą z wysokiej jakości środowiska naturalnego, uprawiane w zdrowych i optymalnych warunkach klimatycznych. W naszej dolinie mamy wyjątkowy mikroklimat, czystą ziemię, powietrze i wodę, co bezpośrednio wpływa na znakomity smak owoców, tak doceniany przez stałych klientów. Każdego roku kupcy podkreślają, iż śliwka z Szydłowa ma zwarty jasny miąższ, jest ładniejsza i smaczniejsza niż w innych regionach

Wyborna śliwka szydłowska jest doceniana przez konsumentów krajowych, ale jest także poszukiwanym produktem eksportowym.

Zapraszamy do współpracy !