ŚLIWKA SZYDŁOWSKA z Certyfikatem Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz znakiem Produkt Polski!
Z wielką przyjemnością informujemy Państwa, iż pozytywnie przeszliśmy certyfikację zgodności procesu produkcji i w dniu 23.10.2020. uzyskaliśmy certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne i prawo do używania europejskiego znaku na produkowanej przez nas ŚLIWCE SZYDŁOWSKIEJ.
Było to możliwe dzięki współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Mimo przeszkód formalnych po dziesięciu latach od wpisania ŚLIWKI SZYDŁOWSKIEJ przez Komisję Europejską do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (wpisana 30.10.2010.) udało się certyfikować dwa pierwsze gospodarstwa sadownicze.
Fakt ten oficjalnie otwiera ŚLIWCE SZYDŁOWSKIEJ drzwi na krajowy i europejski rynek zbytu. Jesteśmy z tego faktu bardzo dumni, kolejna silna marka będzie wspierała rozwój Szydłowa i Województwa Świętokrzyskiego.
ŚLIWKA SZYDŁOWSKA
ŚLIWKA SZYDŁOWSKA to śliwka suszona i podwędzana metodą tradycyjną w suszarniach opalanych drewnem liściastym na tzw. „laskach”. Charakteryzuje się jednolitą, elastyczną konsystencją miąższu i ma bardzo intensywny, specyficzny smak i zapach wędzenia. Jej skórka powinna być silnie pomarszczona i błyszcząca.
Nieznana jest dokładna data, kiedy w okolicach Szydłowa zaczęto uprawiać śliwy. Jednak już w XIV-wiecznych zapisach znajdujemy informacje o ogrodach w Szydłowie, z których płacono tzw. „ogrodne”, nie wiemy jednak dokładnie, co w nich uprawiano. Na podstawie nielicznych śladów z literatury możemy przypuszczać, iż były to śliwy. W jednym z numerów czasopisma „Kuchnia” Ludwik Lewin podaje, iż w XVIII wieku celnicy zatrzymali na Wiśle dwóch Żydów z Szydłowa. Okazało się, że przemycali śliwki.
GMINA SZYDŁÓW
Obecnie na terenie Gminy Szydłów znajduje się ok. 2000 h sadów, w 80 procentach śliwowych, w których uprawia się 45 odmian śliwek. Dogodne warunki klimatyczno-glebowe, oraz wysoka kultura prowadzenia sadów powoduje, iż owoce z Szydłowa cieszą się uznaniem i dużym popytem. Produkcja śliwek na terenie gminy stanowi znaczny udział ogólnej produkcji krajowej i waha się w poszczególnych latach od 15 do nawet 25 procent.
Gmina Szydłów to region o unikatowych w skali europejskiej średniowiecznych zabytkach, wyjątkowych warunkach klimatyczno-glebowych do upraw sadowniczych i wciąż żywych tradycjach handlowych praktykowanych przez lokalne społeczności. To historyczno-kulturowo-sadownicze dziedzictwo miasteczka bez wątpienia wymaga aktywnej ochrony dla zachowania go dla przyszłych pokoleń.
CENNE WŁAŚCIWOŚCI ŚLIWEK
Śliwki suszone mają wiele cennych właściwości – regulują trawienie, wzmacniają kości, dzięki jednoczesnej zawartości witaminy A i rzadko występującej w owocach witaminie E, uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Zawierają tak ważne składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, dlatego od wieków cieszą się opinią owoców wpływających kojąco na układ nerwowy i poprawiających samopoczucie. Działanie antyoksydacyjne wzmagają w śliwkach, szczególnie w ich ciemnych odmianach, polifenole, w tym katechiny i kwas chlorogenowy. Dzięki tym związkom dieta obfitująca w śliwki ma działanie antynowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Razem z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym zawarte w owocach śliwek pektyny działają jak miotła na przewód pokarmowy i gromadzący się w komórkach tłuszcz oraz cholesterol.
ŚLIWKA SZYDŁOWSKA jest szczególnie popularna przed Bożym Narodzeniem jako składnik wigilijnych i świątecznych potraw. Trudno wyobrazić sobie bez niej na przykład wigilijny kompot. Coraz częściej wprowadza się ją także do zdrowej codziennej diety, jako składnik musli, jogurtów, potrwa i deserów lub jako samodzielną smaczną przekąskę.
Certyfikowaną ŚLIWKĘ SZYDŁOWSKĄ kupisz na www.stolicasliwki.pl, zamawiając mailowo info@purplevalley.pl lub telefonicznie +48 797 355 094.