Najlepsze smaki regionu świętokrzyskiego

Najlepsze smaki regionu świętokrzyskiego

SZYDŁOWIANKA Śliwka w Czekoladzie, Piwo „Pan Paweł” z Browaru Popiel, Boczek od Bonarka, Wino czerwone z Villa Sichów, miód fasolowy, bułka parka  – m.in. te produkty znalazły się wśród laureatów finału wojewódzkiego 19. edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w Parku Miejskim w Kielcach, 16 czerwca 2019. Z bogatą ofertą kulinarną regionalnych wystawców zapoznał się członek Zarządu Województwa Marek Jońca.

Na etapie wojewódzkim, ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” udział wzięło 57 regionalnych produktów kulinarnych, przygotowanych przez

 

przedsiębiorstwa, Koła Gospodyń Wiejskich oraz Członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie.
Organizatorem konkursu był Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego w Kielcach i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy Wojewódzkiego Domu Kultury im. J. Piłsudskiego w Kielcach.

– Ten konkurs to nie tylko okazja do wyróżnienia najlepszych świętokrzyskich smaków, ale święto naszego dziedzictwa kulinarnego, naszej regionalnej tożsamości, której nośnikiem są także regionalne produkty spożywcze – mówił Marek Jońca, członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego. – Zdrowa żywność jest ważna dla każdego z nas. Dlatego cieszę się, że co raz chętniej sięgamy po lokalne produkty doceniając ich wysoką jakość oraz wkład pracy jej wytwórców – dodał.

– Pod ocenę komisji konkursowej poddane zostały m.in.: wędliny, sery, twarogi, miody, dżemy, chleby, nalewki, a także wyroby cukiernicze – zaznaczył Sławomir Neugebauer, dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska.

Zwycięzcy otrzymali nagrody ufundowane przez marszałka województwa świętokrzyskiego. Wśród nagrodzonych znaleźli się: Wiesław Bonarek Zakład Przetwórstwa Mięsnego za Boczek przerastany od Bonarka, Stefan Dunin-Wąsowicz Villa Sichów za wino z regionu sandomierskiego, Browar Aurore Strapart za piwo z Kurozwęk “Pan Paweł”, Agnieszka Wierzbicka-Baxter PURPLE VALLEY Sp. z o.o. za “Szydłowiankę” Śliwkę w Czekoladzie,

 

Agnieszka Pietrasiewicz “Farma Jaga” za Zakamieński kozi ser z orzechami, Mateusz Zygmunt Gospodarstwo Pasieczne za miód fasolowy, Rafał Zacharski „Pasieka Dobra Pszczoła” za miód wielokwiatowy wiosenny, Koło Gospodyń Wiejskich Janowianki za Janowicki dżem z czarnej porzeczki, Krzysztof Kafara Olejarnia Ptak za olej lniany tłoczony na zimno, Halina Dobrowolska Piekarnia R.Dobrowolski za bułkę parkę oraz Lucyna Kaczmarzyk za Sok z czarnego bzu znad Wolanki,

Wyróżnienia trafiły do: Karola Kwapińskiego za Kiełbasę swojską od Karola, Mariusza Małkiewicza Produkcja Serów „Dziedzic” za ser sandomierski Panicz z kozieradką, Radosława Kafary Gospodarstwo Ekologiczne za kozi jogurt od Kafary, Teresy Łukasik za masło ze Strzałkowa z Farmy Łukasików, Krzysztofa Bolona Pasieka Brzezina za Miód spadziowy iglasty z okolic „Szlaku Jagiellońskiego”, Teresy Banach Stowarzyszenie „Żabieckie Powiślanki” za Ocet jabłkowy z Powiśla, Mariusza Roszkowskiego Olejarnia Zagłoby za olej lniany z Mikułowic, Koła Gospodyń Wiejskich „Donoskie Gosposie” w Donosach za podpłomyk donoski, Szymona Płusy Gospodarstwo Rolne za kawę z topinambutu, Agnieszki Wysockiej Gospodarstwo Agroturystyczne „Różane Wzgórze” za Słoik Gospodyni z Lubani.

Konkursowi towarzyszyły prezentacje finalistów 43. Buskich Spotkania z Folklorem oraz kiermasz rękodzieła i żywności wysokiej jakości. Wśród wystawców znaleźli się laureaci poprzednich edycji konkursu oraz członkowie Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie”.